Simuliacijos data: 2021/01/01

18 SKIRSNIS

KAKAVA IR GAMINIAI IŠ KAKAVOS

1801 00 00

Kakavos pupelės, sveikos arba smulkintos, žalios arba skrudintos

Kakavos pupelių sudėtyje esantys riebalai, vadinami kakavos sviestu, sudaro 49–54 % masės, krakmolas – 8–10 % masės, baltymai – 8–10 % masės, teobrominas – 1–2 % masės, taninai (katecholis arba „raudonoji kakava“) – 5–10 % masės, celiuliozė – 4–6 % masės ir mineralai – 2–3 % masės, taip pat yra sterolių (vitamino D) ir įvairių fermentų.

1803

Kakavos pasta, iš kurios pašalinti arba nepašalinti riebalai

Šiai pozicijai priskiriama kakavos pasta, gabalų arba ne gabalų pavidalu, kuri, siekiant padidinti jos tirpumą, buvo apdorota šarminėmis medžiagomis. Šiai pozicijai nepriskiriama kakavos pasta, kuri buvo apdorota tokiu pačiu būdu, tačiau yra miltelių pavidalo (1805 00 00  pozicija).

1805 00 00

Kakavos milteliai, į kuriuos nepridėta cukraus ar kitų saldiklių

Kakavos milteliai, į kuriuos pridėti nedideli (apie 5 % masės) lecitino kiekiai, priskiriami šiai pozicijai, kadangi šių priedų tikslas – padidinti kakavos miltelių gebėjimą sudaryti dispersijas skysčiuose ir tuo būdu palengvinti gėrimų, daugiausia sudarytų iš kakavos (tirpios kakavos), ruošimą.

1806

Šokoladas ir kiti maisto produktai, turintys kakavos

Tik produktai, kurių sudėtyje yra kakavos pupelių, kakavos pastos ar kakavos miltelių, laikomi turinčiais kakavos, kaip apibrėžta 1806  pozicijoje.

1806 20 10

Kurių sudėtyje yra ne mažiau kaip 31 % masės kakavos sviesto arba kurių sudėtyje yra ne mažiau kaip 31 % masės kakavos sviesto ir pieno riebalų

Šiai subpozicijai priskiriami produktai paprastai vadinami „couverture“ šokoladu arba pienišku „couverture“ šokoladu.

1806 20 30

Kurių sudėtyje yra ne mažiau kaip 25 % masės, bet mažiau kaip 31 % masės kakavos sviesto ir pieno riebalų

Šiai subpozicijaie priskiriami produktai paprastai vadinami „pienišku šokoladu“.

1806 20 50

Kurių sudėtyje yra ne mažiau kaip 18 % masės kakavos sviesto

Šiai subpozicijai priskiriami produktai paprastai vadinami „šokoladu be priedų“ („plain chocolate“).

1806 20 70

Pieniško šokolado trupiniai

Pieniško šokolado trupiniai gaminami džiovinant vakuume vandeninį cukraus, pieno ir kakavos mišinį; dažniausiai šis procesas naudojamas pieniškam šokoladui gaminti. Trupiniai gali būti netaisyklingų, trapių gabaliukų arba miltelių pavidalo. Pieniško šokolado trupinių sudėtyje paprastai būna 35–70 % masės cukraus, 15–50 % masės sauso pavidalo pieno ir 5–30 % masės kakavos.

Specifinis trupinių gamybos procesas sukelia šių sudėtinių dalių kristalizaciją.

1806 20 95

Kiti

Šiai subpozicijai priskiriami kiti kakavos produktai, ypač praline pasta ir šokolado tepiniai.

1806 31 00

Įdaryti

Žr. SS paaiškinimų 1806 31  subpozicijos paaiškinimus.

1806 32 10

Su javų grūdų, vaisių arba riešutų priedais

Šiai subpozicijai priskiriamas kietų briketų, plytelių arba juostelių pavidalo šokoladas, kurio sudėtyje yra javų grūdų, vaisių arba riešutų priedų, skaldytų arba neskaldytų, pasiskirsčiusių visame šokolade.

1806 90 11 ir 1806 90 19

Šokoladiniai saldainiai, įdaryti arba neįdaryti

Sąvokai „įdarytas“, mutatis mutandis, taikomi SS paaiškinimų 1806 31  subpozicijos paaiškinimai.

Šioms subpozicijoms priskiriami produktai, kurie paprastai suvalgomi vienu kąsniu, ir kuriuos sudaro:

įdarytas šokoladas; arba

šokoladas, kombinuotas su bet kokių kitų valgomųjų medžiagų sluoksniais; arba

šokolado mišiniai su bet kokiais valgomaisiais maisto produktais.

1806 90 11

Su alkoholiu

Šokoladinių saldainių asorti, kuriuose vieni saldainiai yra su alkoholiu, kiti – be alkoholio, klasifikuojami vadovaujantis Kombinuotosios nomenklatūros 3 bendrosios aiškinimo taisyklės b punktu.

1806 90 19

Kiti

Žr. paaiškinimų 1806 90 11  subpozicijos paaiškinimus.

1806 90 31

Įdaryti

Sąvokai „įdaryti“, mutatis mutandis, taikomi paaiškinimų 1806 31  subpozicijos paaiškinimai.

Šiai subpozicijai priskiriami įdaryti šokoladiniai velykiniai kiaušiniai ir kiti neįprastų formų gaminiai.

1806 90 39

Neįdaryti

Šiai subpozicijai priskiriami šokoladiniai vermišeliai, dribsniai ir panašūs gaminiai, taip pat vientisi (netuščiaviduriai) arba tuščiaviduriai šokoladiniai kiaušiniai ir figūrėlės.

1806 90 50

Konditerijos gaminiai iš cukraus ir jų pakaitalai, pagaminti iš cukraus pakaitalų, turintys kakavos

Šiai subpozicijai priskiriami konditerijos gaminiai iš cukraus, priskiriami 1704  pozicijai, pavyzdžiui, kieti saldainiai iš cukraus ir sviesto („irisai“) ir gaminiai su cukraus apvalkalu, į kuriuos pridėta kakavos.

1806 90 60

Tepiniai su kakava

Šiai subpozicijai priskiriami šokoladiniai tepiniai, tiesiogiai išfasuoti į pakuotes, kurių neto masė ne didesnė kaip 2 kg.

1806 90 90

Kiti

Atsižvelgiant į SS paaiškinimų šio skirsnio paaiškinimų Bendrosiose nuostatose nurodytas išimtis šiai subpozicijai priskiriami tam tikri milteliai, kurių sudėtyje yra kakavos, skirti kremams, valgomiesiems ledams, desertams ir panašiems produktams gaminti.