Simuliacijos data: 2021/11/22

9 SKIRSNIS

KAVA, ARBATA, MATĖ IR PRIESKONIAI

Bendrosios nuostatos

Prieskonių, kurie buvo sumaišyti arba į kuriuos buvo pridėta kitų medžiagų, klasifikavimas apibrėžtas šio skirsnio 1 pastaboje.

Pagal šią pastabą prieskonių ir kitų medžiagų, nepasižyminčių esminėmis prieskonių savybėmis, mišiniai šiam skirsniui nepriskiriami. Tokie mišiniai priskiriami 2103 pozicijai, jeigu jie yra sumaišyti uždarai arba sumaišyti pagardai. Dėl mišinių, tiesiogiai naudojamų gėrimams aromatizuoti arba gėrimų gamyboje naudojamiems ekstraktams paruošti, sudarytų iš prieskonių arba augalų, augalų dalių, sėklų, vaisių ar riešutų (sveikų, supjaustytų, susmulkintų arba sumaltų į miltelius) arba iš kitiems skirsniams (7, 11, 12 ir t. t.) priskiriamų rūšių, žr. SS paaiškinimų šio skirsnio paaiškinimų Bendrųjų nuostatų šeštąją ir septintąją pastraipas.

Prieskonių atliekos, kurių neišvengiamai atsiranda derliaus nuėmimo metu ir vėliau jį apdorojant (pavyzdžiui, rūšiuojant arba džiovinant) arba sandėliavimo ar transportavimo metu, klasifikuojamos kaip „negrūstos ir nemaltos“, išskyrus atvejus, kai galima nustatyti, kad produktas buvo grūstas specialiai (pavyzdžiui, dėl jo homogeninės sudėties).

Įvairiuose šio skirsnio pozicijose naudojamas žodžių junginys „grūstas arba maltas“ netaikoma produktams, kurie yra supjaustyti į dalis.

0901

Kava, skrudinta arba neskrudinta, be kofeino arba su kofeinu; kavos išaižos ir luobelės; kavos pakaitalai, turintys bet kokį kiekį kavos

0901 11 00 ir 0901 12 00

Neskrudinta kava

Šioms subpozicijoms priskiriama visų pavidalų neskrudinta kava, be kofeino arba su kofeinu (įskaitant ir pupeles bei jų dalis, atskirtas rūšiavimo, sijojimo metu ir t. t.), net ir tuo atveju, jei ją numatoma naudoti kitiems tikslams nei žmogaus maistui (pavyzdžiui, kofeinui ekstrahuoti).

0901 11 00

Su kofeinu

Šiai subpozicijai priskiriama neskrudinta kava, iš kurios nebuvo (bet kokiu būdu) ekstrahuotas kofeinas.

0901 12 00

Be kofeino

Šiai subpozicijai priskiriama neskrudinta kava, iš kurios buvo išekstrahuotas kofeinas. Paprastai tokiu būdu apdorotos kavos sudėtyje esantis kofeino kiekis sudaro ne daugiau kaip 0,2 % sausosios medžiagos masės.

0901 21 00 ir 0901 22 00

Skrudinta kava

Šioms subpozicijoms priskiriama kava, paminėta paaiškinimų 0901 11 00 ir 0901 12 00  subpozicijų paaiškinimuose, kuri buvo skrudinta, plauta arba neplauta, sumalta arba nesumalta ir koncentruota arba nekoncentruota.

0901 21 00

Su kofeinu

Mutatis mutandis taikomi paaiškinimų 0901 11 00  subpozicijos paaiškinimai.

0901 22 00

Be kofeino

Mutatis mutandis taikomi paaiškinimų 0901 12 00  subpozicijos paaiškinimai.

0901 90 10

Kavos išaižos ir luobelės

Išaižos yra vaisiuje (uogoje) esantys kevalai, kuriuose būna pupelės, dažniausiai jų būna dvi.

Luobelės yra vidinis pupelę dengiantis sluoksnis, kuris pašalinamas skrudinant.

0901 90 90

Kavos pakaitalai, turintys kavos

Šiai subpozicijai priskiriami produktai, paminėti SS paaiškinimų 0901  pozicijos paaiškinimų pirmosios pastraipos 5 punkte. Šie mišiniai gali būti malti arba nemalti ar net supresuoti.

0904

Pipirai ( Piper genties); džiovinti arba grūsti ar malti Capsicum genties arba Pimenta genties vaisiai

0904 11 00

Negrūsti ir nemalti

Šiai subpozicijai priskiriami produktai, nurodyti SS paaiškinimų 0904  pozicijos paaiškinimų 1 punkte. Pažymėtina, kad skaldyti pipirai ir pipirų dalys priskiriami šiai subpozicijai, jeigu yra akivaizdu, kad jie nebuvo specialiai sumalti ar suskaldyti. Tai taikoma ir prieskonių milteliams arba sąšlavoms, kuriuos sudaro pipirai su priemaišomis.

Šiai subpozicijai priskiriami žali pipirai, konservuoti acto tirpale arba sūryme net ir pridėjus nedidelį citrinų rūgšties kiekį.

0904 21 10 0904 22 00

Capsicum genties arba Pimenta genties vaisiai

Šioms subpozicijai priskiriami produktai, nurodyti SS paaiškinimų 0904  pozicijos paaiškinimų 2 punkte, jei šie produktai yra džiovinti arba grūsti ar malti.

0904 21 10

Saldžiosios paprikos ( Capsicum annuum )

Šiai subpozicijai priskiriamos paprikos (Capsicum annuum) yra pakankamai didelės ir saldžios (ne aštrios). Jos gali būti įvairių spalvų. Šiai subpozicijai priskiriamos tik džiovintos paprikos, sveikos arba supjaustytos į gabalus, tačiau negrūstos ir nemaltos.

0906

Cinamonas ir cinamonų žiedai

0906 11 00 ir 0906 19 00

Negrūsti ir nemalti

Šioms subpozicijoms priskiriami, pavyzdžiui:

1.

lazdelės, kurias sudaro žievės juostelės arba vienas į kitą suvynioti „ritinėliai“, ir kurių ilgis gali siekti iki 110 cm;

2.

į tam tikro ilgio dalis supjaustytos cinamono lazdelės (pavyzdžiui, nuo 5 iki 10 cm ilgio);

3.

įvairių ilgių ir pločių žievės gabalėliai, pavyzdžiui, „drožlės“ (gabalėliai, nuskilę pjaustant cinamono lazdeles į standartinių ilgių gabalėlius) ir „atplaišos“ (maži cinamono žievės gabalėliai, atsirandantys lupant cinamono žievę ir dažniausiai naudojami gaminant cinamono esencijas).

0906 11 00

Cinamonas ( Cinnamomum zeylanicum Blume )

Žr. SS paaiškinimų 0906 11  subpozicijos paaiškinimus.

0907

Gvazdikėliai (sveiki vaisiai, žiedai ir žiedkočiai)

Šiai pozicijai taip pat priskiriami grūsti arba sumalti gvazdikėliai.

0908

Muskatai, macis ( mace ) ir kardamonas

0908 11 00

Negrūsti ir nemalti

Žr. SS paaiškinimų 0908  pozicijos paaiškinimų a punktą.

Šiai subpozicijai taip pat priskiriami muskatai – muskatmedžio (Myristica fragrans) sėklos.

Šiai subpozicijai taip pat priskiriami sveiki muskatai, skirti eterinių aliejų arba rezinoidų pramoninei gamybai, kurie, siekiant apsaugoti nuo vabzdžių, dažnai apdorojami kalkiniu vandeniu; taip pat šiai subpozicijai priskiriami prastesnės kokybės muskatai, pavyzdžiui, sudžiūvę ar suskaldyti skinant, ir parduodami su prierašu „atliekos“, „BWP“ (suskaldyti, sukirmiję, apipeliję) arba „su defektais“.

0908 21 00 ir 0908 22 00

Macis ( mace )

Žr. SS paaiškinimų 0908  pozicijos paaiškinimų b punktą.

0908 31 00 ir 0908 32 00

Kardamonas

Žr. SS paaiškinamų 0908  pozicijos paaiškinimų c punkto 1–4 papunkčius.

0909

Anyžinių ožiažolių, žvaigždanyžių, pankolių, kalendrų, kmyninių kuminų arba paprastųjų kmynų sėklos; kadagių uogos

0909 21 00 ir 0909 22 00

Kalendrų sėklos

Žr. SS paaiškinimų 0909  pozicijos paaiškinimų pirmąją ir trečiąją pastraipas.

Kalendros yra ovalios, šviesiai geltonos-rudos spalvos sėklos. Jų skonis saldus ir šiek tiek aštrokas.

0909 31 00 ir 0909 32 00

Kmyninių kuminų sėklos

Žr. SS paaiškinimų 0909  pozicijos paaiškinimų pirmąją ir trečiąją pastraipas.

Kmyninių kuminų sėklos yra kiaušinio pavidalo, briaunotos.

0909 61 00 ir 0909 62 00

Anyžinių ožiažolių, žvaigždanyžių, paprastųjų kmynų arba pankolių sėklos; kadagių uogos

Žr. SS paaiškinimų 0909  pozicijos paaiškinimus.

Paprastųjų kmynų sėklos yra kiaušinio pavidalo, pailgos ir briaunotos.

0910

Imbieras, šafranas, ciberžolė, čiobreliai, lauro lapai, karis ir kiti prieskoniai

0910 11 00 ir 0910 12 00

Imbieras

Žr. SS paaiškinimų 0910  pozicijos paaiškinimų a punktą.

Šioms subpozicijoms priskiriami imbiero (Amomum zingiber L.) šakniastiebiai, kurie gali būti švieži, džiovinti arba grūsti. Šioms subpozicijoms taip pat priskiriamas „pilkasis“ (vadinamas „juoduoju“ imbieru) imbieras (neskustas) ir „baltasis“ imbieras (nuskustas).

0910 20 10 ir 0910 20 90

Šafranas

Žr. SS paaiškinimų 0910  pozicijos paaiškinimų b punktą.

0910 30 00

Ciberžolė

Žr. SS paaiškinimų 0910  pozicijos paaiškinimų c punktą.

Komercinė apvalioji ciberžolė yra išgaunama iš pagrindinio šakniagumbio, kuris yra didelis ir apvalus, o ilgoji ciberžolė yra gaunama iš šoninių šakniagumbio ataugų, kurie yra kiaušinio arba cilindro formos.

0910 91 05 0910 91 90

Mišiniai, nurodyti šio skirsnio 1 pastabos b punkte

Žr. SS paaiškinimų 0910  pozicijos paaiškinimų e ir g punktą.

0910 91 05

Karis

Kari milteliai yra aprašyti SS paaiškinimų 0910  pozicijos paaiškinimų e punkte; šių mišinių klasifikavimui įtakos neturi nedideli kitų sudėtinių dalių priedai (druskos, garstyčių sėklų, ankštinių augalų miltų).

0910 99 31 0910 99 39

Čiobreliai

Šioms subpozicijoms priskiriama daug čiobrelio rūšių (Thymus vulgaris, Thynus zygis, Thymus serpyllum L. arba paprastasis čiobrelis), džiovintų arba nedžiovintų.

0910 99 31

Paprastieji čiobreliai ( Thymus serpyllum L.)

Šiai subpozicijai priskiriami tik Thymus serpyllum L. rūšies čiobreliai.

0910 99 33

Kiti

Šiai subpozicijai priskiriami skinti ir džiovinti Thymus vulgaris ir Thymus zygis rūšių augalų lapai ir žiedai.

0910 99 50

Lauro lapai

Šiai subpozicijai priskiriami lauro (Laurus nobilis) lapai, džiovinti arba nedžiovinti.

0910 99 91 ir 0910 99 99

Kiti

Šioms subpozicijoms priskiriama krapų sėklos (Anethum graveolens), Kani ir „juodieji pipirai“, gauti iš Xylopia aethiopica vaisių.

Tačiau nepaisant to, kad dažniausiai šie produktai naudojami prieskoniams, šioms subpozicijoms nepriskiriama:

a)

garstyčių sėklos (1207  pozicija);

b)

visų rūšių kvapiųjų imbieručių (galanga) šakniastiebiai (1211  pozicija);

c)

produktas, vadinamas „šafrano hibridu“ arba „dažiniu dygminu“, kuris yra raudonesnis nei tikras šafranas ir kurį sudaro dažinio dygmino žiedai – Carthamus tinctorius arba Carthamus oxyacantha arba Carthamus palaestinus (1404  pozicija).

Daug prieskoninių augalų, kurie iš tikrųjų nėra prieskoniai, taip pat nepriskiriami šiam skirsniui, o priskiriami 7 ir 12 skirsniams (žr. šių skirsnių paaiškinimus).