LITAR
Simuliacijos data: 2021/11/22
8 SKIRSNIS
VALGOMIEJI VAISIAI IR RIEŠUTAI; CITRUSINIŲ VAISIŲ ARBA MELIONŲ ŽIEVELĖS IR LUOBOS
Bendrosios nuostatos
1. | Šiam skirsniui priskiriami distiliavimui skirti vaisiai, turintys stambios pulpos pavidalą, net jeigu yra prasidėjusi natūrali fermentacija. |
2. | Šiam skirsniui nepriskiriami pasterizuoti produktai, išskyrus:
Šiam skirsniui nepriskiriami sterilizuoti vaisiai ir riešutai (dažniausiai jie priskiriami 2008 pozicijai). |
0801 | Kokosai, bertoletijos ir anakardžiai, švieži arba džiovinti, su kevalais arba be kevalų, išgliaudyti arba neišgliaudyti | ||||||||||||||||||||||
0801 21 00 ir 0801 22 00 | Bertoletijos Šiuos riešutus dengia kietas lukštas, savo struktūra ir dydžiu jie primena mandarino skilteles. Lukšte yra didelis trikampis branduolys, padengtas rusva pluoštine plėvele. | ||||||||||||||||||||||
0802 | Kiti riešutai, švieži arba džiovinti, su kevalais arba be kevalų, išgliaudyti arba neišgliaudyti | ||||||||||||||||||||||
0802 21 00 ir 0802 22 00 | Lazdynų ( Corylus spp.) riešutai Šioms subpozicijoms priskiriami paprastojo lazdyno riešutai (Corylus avellana vaisiai), turkinio lazdyno riešutai (Corylus colurna vaisiai) ir didžiojo lazdyno riešutai (Corylus maxima vaisiai). | ||||||||||||||||||||||
0802 41 00 ir 0802 42 00 | Kaštainiai ( Castanea spp.) Šioms subpozicijoms priskiriami tik valgomieji saldūs Castanea genties kaštainiai; Šioms subpozicijoms nepriskiriami saldieji duoniai (water chesnuts) (Trapa natans vaisiai), kurie priskiriami 0802 90 85 subpozicijai, arba paprastieji kaštonai, priskiriami 2308 pozicijai. | ||||||||||||||||||||||
0802 51 00 ir 0802 52 00 | Pistacijos Pistacijos yra pistacijos medžio (Pistacia vera) vaisiai. Šis augalas daugiausia auginamas Sicilijoje, Graikijoje ir Viduriniuosiuose Rytuose. Pistacijos riešutas yra mažos alyvuogės dydžio, sudarytas iš minkšto, plono ir paprastai drėgno raudonai-rudo, iš išorės labai šiurkštaus ir šiek tiek kvepiančio apvalkalo, dviskilčio, sumedėjusio šviesios spalvos kevalo bei pailgo, malonaus aromato ir švelnaus skonio branduolio, kurio odelė raudonai-ruda, o vidus šviesiai žalias. | ||||||||||||||||||||||
0802 90 50 | Pušų riešutai ( Pinus spp.) Šiai subpozicijai priskiriami pušų branduoliai (sėklos) (Pinus genties pušų, pvz., Pinus pinea, Pinus cembra ir Pinus koraiensis, vaisiai), esantys kankorėžyje arba ne kankorėžyje. | ||||||||||||||||||||||
0803 | Bananai, įskaitant tikruosius bananus ( plantains ), švieži arba džiovinti | ||||||||||||||||||||||
0803 10 10 | Švieži Tikrųjų bananų ilgis gali siekti 50 cm, jie yra didesni ir pasižymi labiau kampuotu skerspjūviu nei 0803 90 10 subpozicijai priskiriami bananai. Šiuose bananuose esantis krakmolas skiriasi nuo paprastuosiuose stalo bananuose esančio krakmolo tuo, kad jis bananui bręstant nesaldėja. Tikrieji bananai nepasižymi išskirtiniu kvapu. Jie netinka vartoti maistui jų neparuošus. Dažniausiai šie bananai skinami kol yra žalios spalvos ir valgomi iškepti. | ||||||||||||||||||||||
0804 | Datulės, figos, ananasai, avokadai, gvajavos, mangai ir mangostaninės garcinijos, švieži arba džiovinti | ||||||||||||||||||||||
0804 40 00 | Avokadai Avokadai yra avokado medžio vaisiai (Persea americana Mill.). Tai kaulavaisiai, dažnai gana dideli, priklausomai nuo veislės – ovalūs arba ilgakaklio butelio formos, viduje būna (kartais didelis) kauliukas. Odelės spalva – tamsiai žalia, tamsiai raudona, rusva ar geltona. Kai vaisius yra prinokęs, tvirtas minkštimas po odele yra žalsvai baltos spalvos, prie kauliuko atspalvis šviesesnis. | ||||||||||||||||||||||
0804 50 00 | Gvajavos, mangai ir mangostaninės garcinijos Gvajavos yra gvajavos medžio (Psidium guayava L.) vaisiai; gvajavos yra uogos, kurių minkštimas būna įvairių spalvų (balsvas, rusvas, kreminis, šviesiai raudonas arba žalias) ir kuriose yra mažų sėklelių. Mangai yra mango medžio (Mangifer indica) vaisiai; mangai yra kaulavaisiai, kuriuose būna plokščias kauliukas su prilipusiomis, besidriekiančiomis gijomis. Yra kelios mangų rūšys, jų vaisiai skiriasi mase (nuo 150 g iki 1 kg), saldumu ir skoniu (kai kurie vaisiai turi švelnų terpentino skonį). Garcinijos yra garcinijos medžio (Garcinia mangostana) vaisiai. Tai uoga, kuri prinokusi būna rusvai-purpurinės spalvos ir turi storą apyvaisį, kuriame būna kelios sėklelės, apgaubtos minkštu, kempinės pavidalo luobu, kuris būna baltas, cukringas ir pasižymi specifiniu delikačiu skoniu. | ||||||||||||||||||||||
0805 | Citrusinių vaisiai, švieži arba džiovinti | ||||||||||||||||||||||
0805 10 22 – 0805 10 28 | Tikrieji apelsinai, švieži Šioms subpozicijoms priskiriami tik Citrus sinensis rūšies apelsinai. | ||||||||||||||||||||||
0805 10 22 | Keimariniai ( Navel ) apelsinai Keimariniams (Navel) apelsinams būdingas vaisių viršūnėlėse susiformavęs antrasis vaisius, šiek tiek išsikišęs ir primenantis žmogaus bambą. Tai - saldūs, dideli, besėkliai apelsinai, sodraus skonio ir sultingi. Šiai subpozicijai priskiriamos tokios veislės kaip Navel, Navels sanguinas, Lane late, Navelate, Navelina, Thomson, Washington. | ||||||||||||||||||||||
0805 10 24 | Šviesieji apelsinai Šviesieji apelsinai taip pat vadinami paprastaisiais apelsinais ir dažnai naudojami sulčių pramonėje. Šiai subpozicijai priskiriamos tokios veislės kaip Salustiana, Valencia, Valencia late, Delta seedless, Midknight, Shamouti. | ||||||||||||||||||||||
0805 10 28 | Kiti Šiai subpozicijai priskiriami raudonieji (sanguine) arba pigmentuoti, apelsinai. Dėl raudonuosiuose apelsinuose esančių antocianinų jų minkštimas ir sultys (o kartais ir žievės) turi pigmentaciją. Raudoniesiems apelsinams priskiriami Maltaise, Moro, Sanguinelli/Sanguinello, Tarocco, Blood ovals, Sanguinas redondas, Doubles fines, Washington sanguines arba Improved doubles fines, arba Large sanguines ir Portuguese veislių apelsinai. | ||||||||||||||||||||||
0805 10 80 | Kiti Šiai subpozicijai priskiriami karčiavaisio citrinmedžio (Citrus aurantium) vaisiai – aitrieji apelsinai. Dažniausiai jie naudojami džemams gaminti. | ||||||||||||||||||||||
0805 21 10 | Likeriniai mandarinai Likeriniai mandarinai (Citrus reticulata Blanco var. unshiu) yra ankstyvųjų mandarinų rūšis. Šie vaisiai yra dideli, geltonai-oranžinės spalvos, sultingi, nerūgštūs ir neturi kauliukų. | ||||||||||||||||||||||
0805 21 90 | Kiti Šiai subpozicijai priskiriami:
| ||||||||||||||||||||||
0805 22 00 | Klementinai Šiai subpozicijai priskiriami monrealiai. | ||||||||||||||||||||||
0805 29 00 | Kiti Šiai subpozicijai priskiriami:
| ||||||||||||||||||||||
0805 40 00 | Greipfrutai, įskaitant didžiuosius greipfrutus Šiai subpozicijai priskiriami Citrus grandis ir Citrus paradisi rūšių vaisiai. Šie vaisiai turi šviesiai gelsvą žievelę ir dažniausiai yra didesni už apelsinus, jų forma apvali, kartais – šiek tiek suplota, minkštimas – geltonas arba rausvas ir rūgštaus skonio. | ||||||||||||||||||||||
0805 50 90 | Žaliosios citrinos ir persinės citrinos ( Citrus aurantifolia , Citrus latifolia ) Šiai subpozicijai priskiriamos visos Citrus aurantifolia, Citrus latifolia rūšių atmainos. Žaliosios citrinos ir persinės citrinos yra beveik apvalūs arba kiaušinio formos vaisiai, turi ploną žalią arba žalsvai geltoną glotniai prilipusią žievelę. Sultingas minkštimas yra žalios spalvos ir labai rūgštus. | ||||||||||||||||||||||
0805 90 00 | Kiti Šiai subpozicijai priskiriama:
| ||||||||||||||||||||||
0806 | Vynuogės, šviežios arba džiovintos | ||||||||||||||||||||||
0806 10 10 | Valgomųjų vynuogių veislės Valgomosios vynuogės nuo vyno darymui skirtų vynuogių skiriasi išvaizda ir pakavimo būdais. Valgomosios vynuogės dažniausiai pakuojamos į dėžes, kartonines dėžes, lėkštes, krepšelius ar mažas užsandarintas pintines, o vyno darymui skirtos vynuogės pakuojamos arba į didelius krepšius, neuždengtas pakavimo dėžes, arba į kibirus, kur vynuogės yra labai suspaustos ar net aptraiškytos. | ||||||||||||||||||||||
0806 20 10 | Razinos ( Currants ) Razinos (Currants) yra džiovintas produktas, gaunamas iš Korinthiaki N. (Juodojo korinto) (Vitis vinifera L.) veislių (kultūrinių veislių) vynuogių. Jos yra mažos, apvalios, be kotelių ir beveik be sėklelių, tamsiai purpurinės, pereinančios į juodą, spalvos ir labai saldžios. | ||||||||||||||||||||||
0806 20 30 | Razinos ( Sultanas ) Razinos (Sultanas) yra džiovintas produktas, gaunamas iš Soultanina B (arba Thompson besėklių) (Vitis vinifera L.) veislių (kultūrinių veislių) vynuogių. Jos yra be sėklelių, vidutinio dydžio, aukso, pereinančios į rudą, spalvos ir saldžios. | ||||||||||||||||||||||
0806 20 90 | Kitos Šiai subpozicijai priskiriamos visos kitos džiovintos vynuogės, išskyrus Currants ir Sultanas razinas. Džiovintos muskatinės vynuogės yra džiovintas produktas, gaunamas iš Moschato Alexandreias B. (arba Muscatel ar Malaga) (Vitis vinifera L.) veislių (kultūrinių veislių) vynuogių. Jos yra su sėklelėmis. | ||||||||||||||||||||||
0807 | Melionai (įskaitant arbūzus) ir tikrosios papajos, švieži | ||||||||||||||||||||||
0807 11 00 | Arbūzai Arbūzai yra Citrullus vulgaris Schrad rūšies vaisiai. Jie gali užaugti iki 20 kg masės. Minkštimas nėra labai cukringas, tačiau labai vandeningas ir paprastai skaisčiai raudonos spalvos bei su juodomis sėklomis. | ||||||||||||||||||||||
0807 19 00 | Kiti Šiai subpozicijai priskiriami Cucumis melo rūšies vaisiai, yra keletas jų atmainų, pavyzdžiui, raukšlėtieji melionai (var. reticulatus Naud), kurie turi tinklišką luobą, cukriniai melionai (var. saccharus Naud.), kurie irgi pasižymi tinklišku luobu, kantalupos (cantaloupe) (var. cantalupensis Naud.), kurios ant luobo turi aiškias raukšles, žieminiai melionai (var. inodorus Naud.) ir lygieji melionai. Šie vaisiai dažniausiai būna nemaži, apvalūs arba kiaušinio formos, turi lygų arba grublėtą luobą; jų minkštimas yra tvirtas ir sultingas, gelsvai oranžinis arba baltas, saldus. Vaisiaus centras yra tuščiaviduris ir pilnas plaušelių, jame būna labai daug ovalo formos plokščių sėklų, kurios yra blizgios ir gelsvai-baltos. | ||||||||||||||||||||||
0807 20 00 | Tikrosios papajos Tikrosios papajos (Carica papaya), taip pat vadinamos papajomis, yra pailgi ir apvalūs vaisiai, lygūs arba šiek tiek raukšlėti, prinokę būna nuo gelsvai žalios iki oranžinės spalvos, jų masė gali būti įvairi: nuo kelių šimtų gramų iki kelių kilogramų. Minkštimas savo konsistencija primena melionus ir yra geltonos, tačiau linkęs į oranžinę, spalvos, cukringumas ir aromatingumas taip pat būna įvairus. Minkštime yra ertmė, kurioje minkštame apvalkale yra daug apvalių juodų sėklelių. | ||||||||||||||||||||||
0808 | Obuoliai, kriaušės ir svarainiai, švieži | ||||||||||||||||||||||
0808 10 10 | Obuoliai, skirti sidrui gaminti, palaidi, nuo rugsėjo 16 d. iki gruodžio 15 d. Šiai subpozicijai priskiriami obuoliai, kurie dėl savo išvaizdos ir savybių (nekokybiški, neišrūšiuoti vaisiai, dažniausiai mažesni nei desertiniai vaisiai, pasižymintys rūgščiu, nemaloniu skoniu, žemos vertės ir t. t.) gali būti naudojami tik fermentuotiems arba nefermentuotiems gėrimams gaminti. Jie turi būti palaidi, be separatorių, sukrauti į transportavimo talpas (pavyzdžiui, geležinkelio vagonus, dideles talpyklas, sunkvežimius ar baržas). | ||||||||||||||||||||||
0808 30 10 | Kriaušės, skirtos kriaušių sidrui gaminti ( perry ), palaidos, nuo rugpjūčio 1 d. iki gruodžio 31 d. Mutatis mutandis taikomi paaiškinimų 0808 10 10 subpozicijos paaiškinimai. | ||||||||||||||||||||||
0809 | Abrikosai, vyšnios, persikai (įskaitant nektarinus), slyvos ir dygiųjų slyvų vaisiai, švieži | ||||||||||||||||||||||
0809 21 00 ir 0809 29 00 | Vyšnios Šioms subpozicijoms priskiriamos visų veislių vyšnios, įskaitant ir laukines vyšnias, ypač paprastąsias vyšnias (Prunus cerasus vaisiai), moreles (morello cherries) (Prunus cerasus var. austrea vaisiai), Prunus avium var. juliana ir Prunus avium var. duracina rūšių vyšnias, bei trešnes (Prunus avium arba Cerasus avium vaisiai). | ||||||||||||||||||||||
0809 30 10 ir 0809 30 90 | Persikai, įskaitant nektarinus Priešingai nei persikų, nektarinų odelė yra lygi. | ||||||||||||||||||||||
0809 40 90 | Dygiųjų slyvų vaisiai Dygiųjų slyvų vaisiai yra laukinių slyvų arba laukinių kryklių (Prunus spinosa) vaisiai. | ||||||||||||||||||||||
0810 | Kiti vaisiai, švieži | ||||||||||||||||||||||
0810 20 10 | Avietės Šiai subpozicijai priskiriami Rubus idaeus, Rubus illecebrosus, Rubus occidentalis ir Rubus strigosus rūšių vaisiai. Vienų veislių vaisiai raudoni, kitų – balti. | ||||||||||||||||||||||
0810 30 10 | Juodieji serbentai Šiai subpozicijai priskiriami Ribes nigrum L. rūšies vaisiai. | ||||||||||||||||||||||
0810 30 30 | Raudonieji serbentai Šiai subpozicijai priskiriami Ribes rubrum L. rūšies vaisiai. | ||||||||||||||||||||||
0810 40 10 | Bruknės, meškauogės ( foxberries ) arba kalninės spanguolės ( Vaccinium vitis-idaea rūšies vaisiai) Šios uogos yra raudonos arba rausvos spalvos. | ||||||||||||||||||||||
0810 40 30 | Mėlynės ( Vaccinium myrtillus rūšies) Šios uogos yra melsvai juosvos spalvos. | ||||||||||||||||||||||
0810 50 00 | Kiviai Šiai subpozicijai priskiriami Actinidia chinensis Planch. arba Actinidia deliciosa rūšies vaisiai. Šie kiaušinio dydžio vaisiai yra mėsingi, pasižymi saldžiakarčiu skoniu, jų plaukuota odelė yra žalsvai rudos spalvos. | ||||||||||||||||||||||
0810 90 20 | Tamarindai, anakardžių obuoliai, ličiai, duonvaisiai, sapodilės, pasifloros, karambolos ir kertuočiai Tamarindai (Tamarindus indica ir Tamarindus officinalis vaisiai), tokiu pavidalu, kokiu jie paprastai pateikiami tarptautinėje prekyboje (ankštys arba minkštimas be pridėtojo cukraus ar kitų medžiagų ir kitaip neapdorotas) yra priskiriami 0813 40 65 subpozicijai. Duonvaisiai yra Artocarpus heterophylla ir Artocarpus integrifolia vaisiai. Ličiai yra Litchi chinensis vaisiai. Sapodilės yra Achras sapota augalo vaisiai. Šiai subpozicijai priskiriami pasiflorų (pavyzdžiui, „marakujos“) vaisiai: valgomoji pasiflora (Passiflora edulis), melioninė pasiflora (Passiflora quadrangularis) ir persikinė pasiflora (Passiflora ligularis). | ||||||||||||||||||||||
0810 90 75 | Kiti Be produktų, išvardytų SS paaiškinimų 0810 pozicijos paaiškinimų antrosios pastraipos 8 punkte (išskyrus ličius ir sapodiles), šiai subpozicijai priskiriami:
| ||||||||||||||||||||||
0811 | Vaisiai ir riešutai, nevirti arba išvirti garuose ar vandenyje, užšaldyti, į kuriuos pridėta arba nepridėta cukraus ar kitų saldiklių Žodis „užšaldyti“, kaip apibrėžta SS paaiškinimų šio skirsnio paaiškinimų antrojoje pastraipoje, taip pat turi būti vartojamas atsižvelgiant į Europos Sąjungos Teisingumo Teismo bylos 120/75 sprendime pateiktus kriterijus. Be to, remiantis Teismo bylos C-423/09 sprendime pateiktu šių kriterijų išaiškinimu, užšaldymo proceso metu privalo įvykti esminiai ir negrįžtami pokyčiai, dėl kurių produktas nebėra natūralus. Taigi produktai laikomi „užšaldytais“, kai būtent dėl šio užšaldymo proceso jie patiria tam tikrų negrįžtamų pokyčių, ypač jų ląstelių struktūros, todėl net atitirpdami arba atitirpę jie nebėra natūralūs. Dėl subpozicijų, kuriose paminėtas cukraus kiekis, žr. šio skirsnio 1 papildomąją pastabą. | ||||||||||||||||||||||
0811 20 31 | Avietės Žr. paaiškinimų 0810 20 10 subpozicijos paaiškinimus. | ||||||||||||||||||||||
0811 20 39 | Juodieji serbentai Žr. paaiškinimų 0810 30 10 subpozicijos paaiškinimus. | ||||||||||||||||||||||
0811 20 51 | Raudonieji serbentai Žr. paaiškinimų 0810 30 30 subpozicijos paaiškinimus. | ||||||||||||||||||||||
0811 90 95 | Kiti Šiai subpozicijai nepriskiriamos užšaldytos mandarinų skiltelės, kurių plėvelės pašalintos cheminiu būdu (paprastai priskiriamos 2008 pozicijai). |