Simuliacijos data: 2021/11/22

7 SKIRSNIS

VALGOMOSIOS DARŽOVĖS IR KAI KURIE ŠAKNIAVAISIAI BEI ŠAKNIAGUMBIAI

1.

Šiam skirsniui priskiriamų produktų blanširuoti neleidžiama, išskyrus:

0710 pozicijai priskiriamas užšaldytas daržoves (nevirtas arba virtas garuose ar vandenyje,

0713 pozicijai priskiriamas džiovintas ankštines daržoves, gliaudytas, su luobelėmis arba be luobelių, skaldytas arba neskaldytas.

2.

Daigai (daržovių daigai ir kiti daigai) yra žmonėms vartoti skirtos daigintos sėklos, valgomos šviežios arba virtos. Daiginimas – tai sėklų dygimo sužadinimas jas drėkinant (dėl to sėklose padaugėja vandens ir nutraukiama jų ramybės būklė), kol pradeda augti naujas augalas ir išsiskleidžia lapeliai.

Paprastai daigai, paruošti vartoti žmonėms, gali būti pateikiami trimis būdais:

a)

kaip sudygę augalai su skilčialapiais (sėklaskiltėmis, embrioniniais pirmaisiais lapeliais) bei sėklų ir šaknų likučiais;

b)

kaip augalai, kuriuos sudaro daiginami javų grūdai (pavyzdžiui, daiginti miežiai, vadinamasis šviežiai daigintas salyklas (taip pat žr. paaiškinimų 1107 10 11–1107 10 99 subpozicijų paaiškinimus)), kurie gali būti vartojami arba švieži – salotoms gaminti arba, toliau apdoroti, – daugiausia alui arba viskiui gaminti;

c)

kaip nesubrendę augalai, kuriuos sudaro tik skilčialapiai, be sėklų ir šaknų likučių ir be subrendusių lapų (tikrųjų lapų, susidariusių po embrioninės fazės). Šios rūšies daigai paprastai pateikiami mažose dėžutėse su augimo terpe.

Klasifikuojant daigus laikomasi šių principų:

7 skirsnyje nurodytų daržovių daigai klasifikuotini kaip šviežios daržovės ir priskirtini jas atitinkančioms 7 skirsnio pozicijoms, nes šviežios daržovės, nepriklausomai nuo to, ar jos skirtos vartoti maistui, sėjai ar sodinimui, priskiriamos šiam skirsniui, išskyrus 0602 pozicijai priskiriamus daržovių daigus, pagal savo būseną tinkamus persodinti (žr. SS paaiškinimų 7 skirsnio paaiškinimų Bendrųjų nuostatų dešimtą pastraipą),

pupelių daigams auginti naudojamos pupelės klasifikuotinos kaip džiovintos ankštinės daržovės ir priskirtinos 0713 pozicijai (žr. SS paaiškinimų 0713 31 subpozicijos paaiškinimus). Tačiau iš jų sudaiginti pupelių daigai ir sudaiginti kitų ankštinių daržovių daigai klasifikuotini kaip šviežios ankštinės daržovės ir priskirtini 0708 pozicijai,

nors ir būdami tik sėklų pavidalo kai kurie augalai priskirti kitiems, pavyzdžiui, 9 ir 12, Kombinuotosios nomenklatūros skirsniams, tačiau pradėję dygti jie jau tinka vartoti kaip daržovės ir priskirtini 7 skirsniui, nes būna praradę objektyvias 9 ir 12 skirsniams priskiriamų augalų savybes. Žr. SS paaiškinimų 0709 pozicijos paaiškinimų pirmosios pastraipos 14 punktą dėl bambukų ūglių ir sojos pupelių daigų klasifikavimo,

10 skirsniui (1001, 1002, 1003, 1004, 1006 arba 1008 pozicijos) priskiriamų javų grūdų daigai, pavyzdžiui, daiginti miežiai, priskirtini 1107 10 subpozicijai (daiginti miežiai nepriskiriami 10 skirsniui, žr. SS paaiškinimų 1003 pozicijos paaiškinimų a išimtį), nes ši pozicija yra tinkamiausia daigintiems grūdams ir apima ne tik džiovintus daigintus grūdus (salyklą). „Šviežiai daigintas salyklas“ priskirtinas 1107 10 11–1107 10 99 subpozicijoms (žr. paaiškinimų 1107 10 11–1107 10 99 subpozicijų paaiškinimų pirmą pastraipą) ir apibūdinamas kaip pradėję dygti, tačiau dar nedžiovinti grūdai,

vadovaujantis 7 skirsnio 2 pastaba ir 10 skirsnio 2 pastaba Zea mays var. saccharata rūšies (cukrinių kukurūzų) daigai klasifikuotini kaip 7 skirsnio prekės ir priskirtini 0709 pozicijai (0709 99 60 subpozicijoje).

 

Nebaigtinis daigų ir jų KN kodų sąrašas:

KN kodas

Aprašymas (lotyniškas pavadinimas)

0703 10 19

valgomųjų svogūnų (Allium cepa) daigai

0703 20 00

valgomųjų česnakų (Allium sativum) daigai

0703 90 00

daržinių porų (Allium porrum) daigai

0704 90 90

brokolinių kopūstų (Brassica oleracea var. italica) daigai

0706 90 90

paprastųjų runkelių (Beta vulgaris ssp. vulgaris) daigai

0706 90 90

valgomųjų ridikų (Raphanus sativus) daigai

0708 10 00

sėjamųjų žirnių (Pisum sativum) daigai

0708 20 00

japoninių pupuolių (Phaseolus angularis) daigai

0708 20 00

spindulinių pupuolių (Vigna radiata) daigai

0708 20 00

ryžių pupelių (Phaseolus pubescens) daigai

0708 90 00

sėjamųjų avinžirnių (Cicer arietinum) daigai

0708 90 00

siensparnių (Lotus maritimus) daigai

0708 90 00

valgomųjų lęšių (Lens culinaris) daigai

0708 90 00

tikrųjų kajanų (Cajanus cajan) daigai

0709 99 10

sėjamųjų gražgarsčių (Eruca vesicaria ssp. sativa) daigai

0709 99 50

paprastųjų pankolių (Foeniculum vulgare var. azoricum) daigai

0709 99 60

cukrinių kukurūzų (Zea mays var. saccharata) daigai

0709 99 90

mėlynžiedžių liucernų (Medicago sativa) daigai

0709 99 90

bazilikų (Ocimum spp.) daigai

0709 99 90

juodųjų bastučių (Brassica nigra, syn.: Sinapis nigra L., Sisymbrium nigrum (L.) Prantl.) daigai

0709 99 90

pankolinių kinmėčių (Agastache foeniculum) daigai

0709 99 90

vaistinių agurklių (Borago officinalis) daigai

0709 99 90

kininių indenių (Toona sinensis) daigai

0709 99 90

europinių salikornijų (Salicornia europaea) daigai

0709 99 90

blakinių kalendrų (Coriandrum sativum) daigai

0709 99 90

sėjamųjų pipirnių (Lepidium sativum) daigai

0709 99 90

vaistinių ožragių (Trigonella foenum-graecum) daigai

0709 99 90

žaliųjų krūminių perilių arba raudonųjų krūminių perilių (Perilla frutescens) daigai

0709 99 90

tikrųjų saulėgrąžų (Helianthus annuus) daigai

0709 99 90

baltųjų garstyčių (Sinapis alba) daigai

1107 10 19

paprastųjų kviečių (Triticum aestivum) šviežiai daigintas salyklas

1107 10 99

paprastųjų miežių (Hordeum vulgare) šviežiai daigintas salyklas

1107 10 99

tikrųjų sorų (Panicum miliaceum) šviežiai daigintas salyklas

1107 10 99

sėjamųjų avižų (Avena sativa) šviežiai daigintas salyklas

1107 10 99

sėjamųjų ryžių (Oryza sativa) šviežiai daigintas salyklas

1107 10 99

sėjamųjų rugių (Secale cereale) šviežiai daigintas salyklas

0701

Bulvės, šviežios arba atšaldytos

0701 90 50

Šviežios, nuo sausio 1d. iki birželio 30 d.

Šviežios bulvės atskiriamos pagal blyškią jų spalvą (dažniausiai baltos arba rausvos) ir ploną odelę, kuri yra netvirta ir skutant lengvai pašalinama. Be to, jos nerodo jokių dygimo ženklų.

0703

Svogūnai, valgomieji svogūnėliai, valgomieji česnakai, daržiniai porai ir kitos svogūninės daržovės, šviežios arba atšaldytos

0703 10 11 0703 10 90

Svogūnai ir valgomieji svogūnėliai

Šioms subpozicijoms priskiriamos įvairios svogūnų (Allium cepa) ir (Allium ascalonicum) rūšys.

0703 10 11

Sodinukai

Šiai subpozicijai priskiriami vienmečiai sodinimui skirti iš sėklų sudaiginti svogūnų gumbai. Skersmuo dažniausiai – 1–2 cm.

0703 20 00

Valgomieji česnakai

Šiai subpozicijai priskiriamos visos žmogaus maistui vartoti tinkamos česnakų rūšys (Allium sativum).

Šiai subpozicijai taip pat priskiriami vieno svogūnėlio, atskirų skiltelių neturintys česnakai, kurių apytikslis skersmuo yra 25–50 mm ir kurie prekyboje vadinami „solo česnakais“ (angl. solo garlic), „poriniais česnakais“ (angl. pearl garlic), „didžiaskilčiais česnakais“ (angl. single bulb garlish), „vienskilčiais česnakais“ (angl. single clove garlic) arba „viengalviais česnakais“ (angl. monobulb garlic) (ar bet kokiu kitu panašiu prekiniu pavadinimu). Šiai subpozicijai neprisikiriami vadinamieji „gausiažiedžiai porai“ (angl. great round-headed garlic) arba „drambliniai česnakai“ (angl. elephant garlic) (lot. Allium ampeloprasum, priskiriami 0703 90 00  subpozicijai), sudaryti iš vieno svogūnėlio, kurio skersmuo apytiksliai siekia ne mažiau kaip 60 mm (t. y. jis gerokai didesnis ir sunkesnis nei daugiaskilčio česnako galvutė). Allium sativum ir Allium ampeloprasum rūšys taip pat skiriasi savo genofondu.

0703 90 00

Daržiniai porai ir kitos svogūninės daržovės

Šiai subpozicijai priskiriami paprastieji daržiniai porai (Allium porum), tuščialaiškiai česnakai (Allium fistulosum) ir laiškiniai česnakai (Allium schoenoprasum).

0704

Gūžiniai kopūstai, žiediniai kopūstai, ropiniai kopūstai, lapiniai kopūstai ir panašios valgomosios bastučio genties ( Brassica ) daržovės, šviežios arba atšaldytos

0704 10 00

Žiediniai kopūstai ir tankiažiedžiai (headed) brokoliniai kopūstai

Žr. SS paaiškinimų 0704  pozicijos paaiškinimų pirmosios pastraipos 1 punktą.

0704 90 10

Baltagūžiai ir raudongūžiai kopūstai

Šiai subpozicijai priskiriami baltagūžiai kopūstai (Brassica oleracea L. var. capitata L. f. alba D. C.), įskaitant pailguosius kopūstus (Brassica oleracea L. var. capitata L. f. var. alba D. C. subvar. conica ir subvar. piramidalis) ir raudongūžius kopūstus (Brassica oleracea L. var. capitata L. f. rubra (L.) Thell).

0704 90 90

Kiti

Šiai subpozicijai priskiriami savojiniai kopūstai (Brassica oleracea L.var. bullata D. C. ir var. sabauda L.), kininiai kopūstai (pavyzdžiui, Brassica sinensis ir Brassica pekinensis), kaliaropės arba ropiniai kopūstai (Brassica oleracea var. gongylodes) ir brokoliniai kopūstai (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef var. italica Plenck).

Tačiau šiai subpozicijai nepriskiriama:

a)

valgomosios Brassica rūšies šaknys (ropės priskiriamos 0706  pozicijai, o griežčiai (Brassica napus var. napobrassica) priskiriami 1214  pozicijai);

b)

pašariniai lapiniai kopūstai, pavyzdžiui, baltieji arba raudonieji Brassica oleracea var. medullosa rūšies ir lapiniai kopūstai (Brassica oleracea var. viridis), priskiriami 1214  pozicijai.

0706

Morkos, ropės, burokėliai, puteliai, gumbiniai salierai, ridikai ir panašūs valgomieji šakniavaisiai, švieži arba atšaldyti

0706 10 00

Morkos ir ropės

Šiai subpozicijai priskiriamos tik žmogaus maistui vartoti tinkamos ropių ir morkų (raudonųjų arba rausvųjų) rūšys. Pašarinės morkos, dažniausiai baltos ir šviesiai geltonos, pašarinės ropės (Brassica campestris var. rapa) ir griežčiai (Brassica napus var. napobrassica) priskiriami 1214 90 10  subpozicijai.

0706 90 90

Kiti

Šiai subpozicijai priskiriami:

1.

burokėliai (Beta vulgaris var. conditiva);

2.

puteliai (Tragopogon porrifolius) ir gelteklės (Scorzonera hispanica);

3.

visų rūšių ridikai: baltieji, juodieji, rausvieji ir t. t. (Raphanus sativus var. sativus ir ypač niger);

4.

sėjamosios šakninės petražolės (Petroselinum crispum var. tuberosum) ir šakniniai daržiniai builiai (Chaerophyllum bulbosum);

5.

paprastieji pastarnokai (Pastinaca sativa);

6.

gumbuotosios notros (Stachys affinis arba Srachys sieboldii), tai yra pailgi gelsvai balti šakniastiebiai, dažniausiai mažojo piršto dydžio.

Tačiau valgomieji šakniavaisiai ir gumbavaisiai, kurių sudėtyje yra didelis krakmolo arba inulino kiekis, pavyzdžiui, topinambai, batatai, stambiašaknės alokazijos priskiriami 0714  pozicijai.

0707 00

Agurkai ir dygliuotieji agurkai (kornišonai), švieži arba atšaldyti

0707 00 90

Dygliuotieji agurkai (kornišonai)

Šiai subpozicijai priskiriama mažųjų dygliuotųjų agurkų atmaina (ne mažiau kaip 85 agurkai viename kilograme).

0708

Ankštinės daržovės, gliaudytos arba negliaudytos, šviežios arba atšaldytos

0708 10 00

Žirniai ( Pisum sativum )

Šiai subpozicijai priskiriami visų rūšių Pisum sativum genties žirniai, įskaitant ir dirvinius žirnius (Pisum sativum var. arvense).

Čia nepriskiriamos daržinės pupelės (įskaitant juodąsias), kurios priskiriamos 0708 20 00  subpozicijai, ir Cicer genties avinžirniai, kurie priskiriami 0708 90 00  subpozicijai.

0708 90 00

Kitos ankštinės daržovės

Šiai subpozicijai priskiriami produktai, paminėti SS paaiškinimų 0708  pozicijos paaiškinimų pirmosios pastraipos 3, 4, 5 ir 6 punktuose.

0709

Kitos daržovės, šviežios arba atšaldytos

0709 20 00

Smidrai

Šiai subpozicijai priskiriami tik jauni smidrų (šparagų) ūgliai (Asparagus officinalis).

0709 40 00

Lapkotiniai salierai, išskyrus gumbinius salierus

Šiai subpozicijai priskiriami Apium graveolens L. var. dulce (Mill.) Pers. rūšies salierai (rumbuoti, pailgi arba žieminiai salierai) ir Apium graveolens var. secalinium Alef. rūšies salierai (lapiniai salierai).

0709 59 10

Voveraitės

Šiai subpozicijai priskiriamos tik Cantharellus cibarius Fries ir Cantharellus friesii Quélet rūšies voveraitės (grybai), dažniausiai kiaušinio trynio geltonumo spalvos. Panašios valgomosios rūšys, pavyzdžiui, tauriabūdė (Clitocybe aurantiaca) ir juodoji voveraitė (Craterellus cornucopioides), kartais naudojamos kaip trumų pakaitalas kulinarijoje, priskiriamos 0709 59 90  subpozicijai.

0709 59 30

Baravykai

Šiai subpozicijai priskiriami tik baravykiniai Boletus genties grybai, ypač paprastieji baravykai (Boletus edulis).

0709 60 10 0709 60 99

Capsicum genties arba Pimenta genties vaisiai

Žr. SS paaiškinimų 0709  pozicijos paaiškinimų pirmosios pastraipos 5 punktą.

0709 92 10 ir 0709 92 90

Alyvuogės

Alyvuogės, iš kurių išspaustas aliejus, tačiau jų sudėtyje esančios riebalų medžiagos kiekis didesnis kaip 8 %, priskiriamos šioms subpozicijoms.

0709 99 10

Salotiniai augalai, išskyrus salotas ( Lactuca sativa ) ir trūkažoles ( Cichorium spp.)

Šiai subpozicijai priskiriami visų rūšių salotiniai augalai, išskyrus salotas (Lactuca sativa), trūkažoles ir salotines trūkažoles (Cichorium spp.); čia priskiriamos:

1.

salotinės sultenės;

2.

kiaulpienės (Taraxacum officinale).

0709 99 20

Lapiniai burokėliai ir dygieji artišokai

Šiai subpozicijai priskiriami paprastieji runkeliai (Beta vulgaris subvar. cicla) ir artišokai (Cynara cardunculus).

0709 99 40

Kaparėliai

Kaparėliai – tai neišsiskleidę dygliuoto daugiamečio augalo (Capparis spinosa) pumpurai.

0709 99 90

Kitos

Šiai subpozicijai priskiriami:

1.

valgomosios ybiškės (Hibiscus esculentus);

2.

rabarbarai;

3.

rūgštynės (Rumex acetosa);

4.

Oxalis crenata rūšies rūgštynės

5.

saldžiašaknės drėgmenės (Sium sisarum);

6.

įvairios pipirnės rūšys: sėjamosios pipirnės (Lepidum sativum), paprastieji rėžiukai (Nasturtium officinale), barborytės (Barbarea verna), nasturtės (Tropaeolum majus), ir t. t.;

7.

portulakos (Portulaca oleracea);

8.

petražolės ir daržiniai builiai, išskyrus 0706 90 90  subpozicijai priskiriamas sėjamąsias petražoles ir gumbuotuosius gurgždžius;

9.

peletrūnai (Artemisia dracunculus) ir dašiai (Satureja hortensis arba daržiniai dašiai ir Satureja montana arba kalniniai dašiai);

10.

kultūriniai arba saldieji mairūnai (Origanum majorana);

11.

Liliaceae šeimos Muscari comsum (kuoduotosios žydrės) augalų svogūnėliai.

Reikia pažymėti, kad:

a)

šakniavaisiai ir gumbavaisiai, kurių sudėtyje yra didelis krakmolo arba inulino kiekis, priskiriami 0714  pozicijai;

b)

tam tikri, ypač nurodyti toliau, augalai nepriskiriami šiai subpozicijai, nors jie ir vartojami žmogaus maistui:

1.

čiobreliai (0910 99 31 –0910 99 39  subpozicijos);

2.

lauro lapai (0910 99 50  subpozicija);

3.

laukiniai mairūnai arba paprastieji raudonėliai (Origanum vulgare), šalavijai (Salva officinalis), bazilikai (Ocimum basilicum), mėtos (visos rūšys), verbenos (Verbena spp.), rūtos (Ruta graveolens), vaistinės juozažolės (Hyssopus officinalis) ir vaistinės agurklės (Borago officinalis), kurie visi priskiriami 1211  pozicijai.

0710

Daržovės (nevirtos arba virtos garuose ar vandenyje), užšaldytos

Sąvoka „užšaldytos“, kaip apibrėžta SS paaiškinimų šio skirsnio paaiškinimų trečiojoje pastraipoje, taip pat turi būti vartojama atsižvelgiant į Europos Sąjungos Teisingumo Teismo bylos 120/75 sprendime pateiktus kriterijus. Be to, remiantis Teismo bylos C-423/09 sprendime pateiktu šių kriterijų išaiškinimu, užšaldymo proceso metu privalo įvykti esminiai ir negrįžtami pokyčiai, dėl kurių produktas nebėra natūralus.

Taigi produktai laikomi „užšaldytais“, kai būtent dėl šio užšaldymo proceso jie patiria tam tikrų negrįžtamų pokyčių, ypač jų ląstelių struktūros, todėl net atitirpdami arba atitirpę jie nebėra natūralūs.

0711

Konservuotos daržovės, netinkamos ilgai laikyti ir papildomai neapdorojus tiesiogiai vartoti maistui (pavyzdžiui, konservuotos dujiniu sieros dioksidu, sūrymu, sieros vandeniliu arba kitais konservuojamais tirpalais)

0711 20 10 ir 0711 20 90

Alyvuogės

Šioms subpozicijoms priskiriamos alyvuogės, dažniausiai užpiltos sūrymu ir dar neapdorotos procesais, kurie pašalina jų kartų skonį. Alyvuogės, kurios paruoštos vartoti maistui – net jei ir paprasčiausiai ilgiau palaikius sūryme – šioms subpozicijoms nepriskiriamos, o priskiriamos 2005 70 00  subpozicijai.

0711 40 00

Agurkai ir dygliuotieji agurkai (kornišonai)

Šiai subpozicijai priskiriami agurkai ir dygliuotieji agurkai (kornišonai), kurie yra tiesiog sudėti į dideles talpyklas su sūrymu (galimai į jį pridėjus acto arba acto rūgšties), kuris tiek, kiek tokios būklės jie nėra tinkami vartoti maistui, užtikrina laikiną konservavimą transportavimo ir sandėliavimo metu. Šių produktų sudėtyje druskos kiekis paprastai sudaro ne mažiau kaip 10 proc. masės.

Prieš galutinį vartojimą šie produktai paprastai apdorojami tokiais metodais, kurie leidžia juos priskirti 20 skirsniui:

iš dalies pašalinama druska pridedant pagardų (dažniausiai užpilant aromatizuotą skystį, kurio pagrindinė sudėtinė dalis yra actas),

pasterizavimas, kuriuo siekiama sustiprinti stabilizuojantį druskos ir acto poveikį po to, kai produktai buvo perdėti į mažas talpyklas (skardines, butelius, stiklainius, ir t. t.).

Tačiau konservuoti arba nekonservuoti sūryme agurkai ir dygliuotieji agurkai (kornišonai), kurie surauginti iki galo atlikus pieno rūgšties fermentaciją, priskiriami 20 skirsniui. Agurkų ir dygliuotųjų agurkų (kornišonų), suraugintų iki galo atlikus pieno rūgšties fermentaciją, skiriamasis požymis yra tas, kad perpjovus visas minkštimas yra vaiskus (t. y. tarsi permatomas).

0711 51 00

Pievagrybiai ( Agaricus genties)

Šiai subpozicijai priskiriami grybai gali būti konservuoti stipriame sūryme, į kurį pridėta acto arba acto rūgšties.

0711 90 70

Kaparėliai

Šiai subpozicijai priskiriami kaparėliai dažniausiai konservuojami sūrymu statinėse.

0712

Džiovintos daržovės, sveikos, supjaustytos stambiais gabalais, griežinėliais, susmulkintos arba sumaltos į miltelius, bet toliau neapdorotos

Šiai pozicijai nepriskiriamos medžiagos, kurios sudžiovintu pavidalu naudojamos ne kaip daržovės, tačiau visų pirma naudojamos parfumerijoje, farmacijoje arba kaip insekticidai, fungicidai ar panašiais tikslais (1211  pozicija).

0712 90 30

Pomidorai

Dėl pomidorų miltelių klasifikavimo žr. paaiškinimų 2002 90 11 –2002 90 99  subpozicijų paaiškinimus.

0712 90 90

Kiti

Šiai subpozicijai nepriskiriama džiovinti paprastosios kiaulpienės (Taraxacum officinale) lapai ir šaknys, džiovintos valgomosios rūgštynės (Rumex acetosa) ir džiovintos nasturtos (Tropaeolum majus), kurios naudojamos medicininiams preparatams gaminti (1211 90 86  subpozicija).

0713

Džiovintos ankštinės daržovės, gliaudytos, su luobelėmis arba be luobelių, skaldytos arba neskaldytos

Šiai pozicijoje priskiriami produktai, kurie skirti sėjai, yra augalų veisimo produktai ir dažniausiai identifikuojami pagal jų įpakavimą (pavyzdžiui, ant maišų pritvirtintose etiketėse būna pateikiama informacija apie naudojimą) ir pagal didesnę kainą.

0713 10 10 ir 0713 10 90

Žirniai ( Pisum sativum )

Mutatis mutandis taikomi paaiškinimų 0708 10 00  subpozicijos paaiškinimai.

0713 20 00

Avinžirniai

Šiai subpozicijai priskiriami avinžirniai priklauso Cicer genčiai (dažniausiai Cicer arietinum) ir gali būti skirti arba neskirti sėjai, žmogaus maistui ar gyvulių pašarui.

0713 31 00

Vigna mungo  (L.) Hepper arba Vigna radiata  (L.) Wilczek veislių pupuolės

Žr. SS paaiškinimų 0713 31  subpozicijos paaiškinimus.

0713 32 00

Pupuolės ( adzuki ) ( Phaseolus arba Vigna angularis )

Pupuolės (adzuki) visada parduodamos sausos. Kol nesubrendusios, jos yra žalios spalvos ir pasižymi dideliu vandens kiekiu. Augalui subrendus, pupuolės parausta ir tampa sausomis.

0713 35 00

Kininės pupuolės ( Vigna unguiculata )

Šiai subpozicijai priskiriamos arkliapupės (anksčiau vadintos Dolichos sinensis ssp. sesquipedalis), kurios laikytinos Vigna rūšies pupelėmis. Pavadinimai „Dolichos unguiculata“ ir „Dolichos sinensis“ yra sinonimai, kurie daugiau nebevartojami Vigna rūšies pupelėms vadinti. Todėl teisingas arkliapupių pavadinimas yra „Vigna unguiculata (L.) Walp. ssp. sesquipedalis“.

0713 40 00

Lęšiai

Šiai subpozicijai priskiriami tik Ervum arba Lens genties lęšiai, pavyzdžiui, daug paprastųjų lęšių rūšių (Ervum lens arba Lens esculenta) ir lęšiniai vikiai (Ervum ervilia).

0713 90 00

Kitos

Šiai subpozicijai priskiriamos Dolichos genties augalų sėklos, pavyzdžiui, egiptinės lobijos (Dolichos lablab), lenktosios kardapupės (Canavalia ensiformis), aksompupės (Mucuna utilis) ir siampupės (Cyamopsis tetragonoloba), išskyrus arkliapupes, priskiriamas 0713 35 00  subpozicijai ir kajanus (Cajanus cajan), priskiriamus 0713 60 00  subpozicijai.

Šiai subpozicijai nepriskiriami: vikiai (1209 29 45  subpozicija), išskyrus Vica faba rūšies, ir lubinų sėklos (1209 29 50  subpozicija).

0714

Maniokai, marantos, salepai, topinambai, batatai ir panašūs šakniavaisiai ir gumbavaisiai, turintys daug krakmolo arba inulino, švieži, atšaldyti, užšaldyti arba džiovinti, supjaustyti griežinėliais arba nesupjaustyti, granuliuoti arba negranuliuoti; sago palmės šerdys

Sąvoka „granuliuoti“ apibrėžta šio skyriaus 1 pastaboje.

0714 10 00

Maniokai

Šiai subpozicijai priskiriami:

1.

maniokų gumbavaisiai, kurie būna dviejų rūšių (Manihot utilissima ir Manihot aipi); šaknys yra rato stipinų formos; subrendusių masė gali būti nuo 500 g iki 3 kg arba didesnė;

2.

iš aglomeruotų manioko šaknų dalių pagamintos granulės arba iš šaknų pagaminti aglomeruoti rupiniai ir miltai (žr. SS paaiškinimų 0714  pozicijos paaiškinimų antrąją pastraipą).

0714 20 10 ir 0714 20 90

Batatai

Batatai yra šakniagumbiai, kurių vaisiaus vidus priklausomai nuo rūšies yra baltas, geltonas arba raudonas ir kuriuos subrandina žolinis vijoklinis augalas Ipomea batatas.

0714 90 20

Marantos, salepai ir panašūs šakniavaisiai ir gumbavaisiai, turintys daug krakmolo

Šiai subpozicijai priskiriami:

1.

marantų šaknys, kurios, priklausomai nuo savo kilmės šalies, skirstomos į įvairias augalų rūšis: bermudines marantas (Maranta arundinacea), indines marantas (Maranta indica), takas (tacca) (Tacca pinnatifida), indines kanas (Canna edulis);

2.

salepų šaknys iš įvairių augalų, priklausančių Orchis genčiai;

3.

negyvos jurginų šaknys ir kitos negyvos šakniagumbinės augalų šaknys;

4.

valgomosios viksvuolės (Cyperus esculentus) gumbavaisiai.

0714 90 90

Kiti

Šiai subpozicijai priskiriamos įvairios topinambų rūšys (pavyzdžiui, Helianthus tuberosus, Helianthus strumosus ir Helianthus decapetalus) ir krakmolingos sago palmės šerdys iš įvairių rūšių palmių kamienų (Metroxylon, Rumphii, Raphia ruffia, Arenga ir t. t.).